Silence

Predstava TIŠINA je rezultat godišnjeg projekta ERGstatus-a pod istim nazivom, koji je posvećen Stojanu Simiću, kao prvom profesionalnom igraču savremenog plesa u Srbiji koji je gluva osoba. U projektu je učestvovao veći broj umetnika i saradnika koji su individualno radili sa Stojanom.

Odnos društva prema osobi zasnovan je na principima moći, u kome društvo identifikuje pojedinca kao subjekta određenog pola, porekla, socijalnog statusa, mentaliteta, odnosno kao onog/onu koja ima određene kapacitete i sposobnosti. Ukoliko je taj pojedinac pripadnik manjinske populacije, ukoliko je njegov svakodnevni život otežan tom činjenicom, dodatno postaje važno da se taj odnos društvo pojedinac postavi u javni diskurs.

Predstava se obraća posmatraču, „razgovara“ sa njegovim mislima i predrasudama, percepcijom posmatranog. Predstava otvara prostor za igru sa drugačijim formama komunikacije subjekta tretirajući ih kao objekte istraživanja.

Igraju: Stojan Simić, Nataša Šmelc, Vera Jovanović / Ivana Bućko.

Autori: Stojan Simić, Jovana Rakić Kiselčić, Marko Pejović, Boris Čakširan, Nataša Šmelc, Boris Novaki Bojić, Jelena Stojiljković, Aleksandra Đokić, Vera Jovanović, Ivana Bućko, Vesna Nestorović Coka i Bojana Mišić.

Na festivalu Art Trema Fest u Rumi, 29. marta 2015. godine, ansamblu predstave Tišina dodeljena je „Specijalna nagrada“, jednoglasnom odlukom stručnog žirija u sastavu: Miroslav Radonjić, teatrolog, Mirjana Karanović, dramska umetnica i Miroslav Benka, reditelj.